Prima pagină  »  Noutăți
Noutăți
5 pasi pentru a face profitabila productia unei livezi de nuci
Publicat: 26.09.2018   

În internet se pot găsi tot felul de articole care te fac milionar în euro cu livada de nuci doar citindu-le. Sigur ați întâlnit astfel de informații, în special pe site-uri autohtone, românești sau ucrainești. Este evident că unele din cifrele evocate de acei autori sunt cosmice și prea departe de realitate. Se cere o clarificare.

Să fie spus suficient de clar: livezile de nuci chiar sunt o afacere agricolă foarte profitabilă. Ca să ne putem face o imagine mai aproape de realitate, să spunem că atunci când se atinge o producție de 2 t nuci/ ha, venitul obținut din comercializarea miezului produs pe o suprafață de  10 ha livadă de nuci este echivalent cu 1,5 kg aur pur (calcul făcut la prețurile de comercializare a nucilor decojite prognozate pentru recolta 2015 și a prețului aurului la data de 19.08.2015). Aceasta este o realitate foarte tangibilă, însă întrebarea de bază rămâne neclarificată: cum să obținem cel puțin cele 2 tone de nuci la 1 hectar sau mai mult?

1. Decizia corectă

Existența unui număr important de plantații de nuci abandonate la scurt timp după înființare vorbește despre graba cu care unii se apucă să planteze livadă. Este important ca oamenii să înțeleagă că promisiunea subînțeleasă de ei că livada de nuci îi va face milionari nu-i scutește de efortul de întreținere a plantației și cheltuielile asociate cu această întreținere. Este bine să fie conștientizat acest lucru și să se acționeze în cunoștință de cauză. 

2. Alegerea corectă a soiului

Există în prezent vreo 10 soiuri care sunt plantate în livezile din țara noastră. Printre acestea sunt unele cu intrare pe rod ceva mai timpurie și de la care se pot obține producții ceva mai mari, dar în condiții optime pentru această cultură. Plantate în terenuri mai dificile și cu deficit de umiditate în sol fără posibilitatea de a iriga, aceste soiuri dau uneori randamente mai mici decât soiurile cu fructificare terminală cu potențial genetic de a fructifica ceva mai redus. Deci, înainte de a ne grăbi să plantăm cele mai productive soiuri, este necesar de a ști dacă acestea se vor putea dezvolta normal în condițiile terenului de care dispunem. Pentru comparație, este ca și cum ai încerca să mergi pe drumurile noastre de țară cu un Lamborghini italian, care va fi absolut impotent în aceste condiții în fața unei Nive rusești.

3. Înțelegerea necesităților fiziologice a pomilor de nuc în livadă

Există un mit popular prin părțile noastre ideea căruia este că nucul nu necesită fertilizare, tratamente fitosanitare, formare a coroanei, irigare. Este o presupunere foarte greșită. Este timpul ca oamenii să înțeleagă că pentru a produce o cantitate anuală de fructe, pomii extrag din sol elemente nutritive rezerva cărora scade constant pe măsură ce vârsta pomilor crește. Dacă nu se reintroduce în sol ceea ce a fost extras (azot, fosfor, potasiu, substanțe organice, etc.), la scurt timp apare un dezechilibru mineral în sol care se traduce prin creșteri reduse, scăderea rezistenței la îngheț, recolte mai mici și fructe de calibru mai mic, sensibilitate sporită la boli. 

4. Tratamentele fitosanitare

În caz de atacuri puternice, mai ales în primăverile cu condiții favorabile pentru dezvoltarea agentului patogen, bacterioza poate duce la pierderi de până la 50% a producției în perioada înfloritului. Antracnoza, care este a doua maladie după importanță, poate provoca pierderi suplimentare de până la 40% din producția existentă. Astfel, necontrolate prin tratamente, aceste două boli pot reduce de 3 ori recolta anuală a livezii de nuci. În situația când există o cunoaștere suficient de bună a modului în care trebuie prevenite sau tratate aceste maladii de bază, este important ca tratamentele fitosanitare de bază să fie aplicate, dacă se dorește obținerea unei recolte serioase.

5. Extinderea

O livadă de nuci este cu atât mai profitabilă cu cât este mai mare. Cea mai bună opțiune pentru a spori rentabilitatea unei livezi, în afară de primele recomandări din această postare, este extinderea suprafeței plantate. Cererea pentru nuci este practic nelimitată iar de aici – undă verde pentru a planta cât mai mult. Americanii produc anual 400 – 500 000 tone de nuci, din care cea mai mare parte este exportată în toată lumea. Noi producem 14 – 16 000 tone anual și am putea crește această cantitate până la 40 000 t fără a ne pune nici un fel de întrebări în privința vânzărilor. Aceasta înseamnă că putem să plantăm liniștit încă cel puțin vreo 12 – 15 000 ha cu livezi de nuci… Spor la muncă!

Oleg TîrsînăAlte Noutăți

Publicat: 18.05.2020   
Citeşte mai mult...
Publicat: 11.05.2020   
Citeşte mai mult...
Publicat: 05.05.2020   
Citeşte mai mult...
Publicat: 04.05.2020   
Citeşte mai mult...
Publicat: 03.03.2020   
Citeşte mai mult...
Publicat: 03.02.2020   
Citeşte mai mult...
Publicat: 24.01.2020   
Dintre toate fructele de padure ce pot fi cultivate pe langa casa, murele de cultura sunt specia cea mai putin pretentioasa. Insa cultivarea murelor este conditionata si de respectarea catorva secrete ce contribuie la dezvoltarea corespunzatoare a materialului saditor pe care vi-l furnizam. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.03.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 21.02.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 26.01.2018   
Piersicii difera de alti pomi fructiferi in sensul ca radacinile si bobocii au nevoie de o anumita perioada de timp pentru a se odihni in pamant. Cand inmuguresc piersicii raman deschisi in sezonul cald, iar pe timp de iarna raman in stare latenta. O data cu venirea primaverii, mugurii isi continua cresterea. Atentie la piersicii proaspat plantati care au nevoie sa le fie protejate radacinile pe timp de ger. Inainte de plantarea puietilor, puteti folosi ingrasamant de azot, superfosfat, sare potasica sau gunoi de grajd. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.01.2018   
Pe lângă faptul că sunt gustoase şi pline de vitamine, cireşele pot aduce şi profituri frumoase celor care aleg să le cultive. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.01.2018   
Plantația de prune este o investiție capitală pe termen lung, care poate fi exploatată 20-25 de ani. Durata exploatării eficiente depinde de corectitudinea înființării plantației și îngrijirea acesteia în primii 3-4 ani după plantare. Alegerea soiului de prun este determinată de mai mulți factori: cerințele pieței, condițiile climaterice, metoda de cultivare, sistemul de irigare, structura solului, reacție slab acidă sau neutră, apele freatice, etc. Înființarea unui hectar de prune și îngrijirea acestuia până la intrarea în rod (primii 5 ani) necesită cca. 86.9 mii lei pentru 1 ha de livadă. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.01.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 09.01.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 29.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 15.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 11.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 08.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 06.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 04.12.2017   
Citeşte mai mult...

1 - 20 din 384
Ultimele noutăţi

18.05.2020
Foarfecele electrice Kamikaze Volpi – unealta perfectă pentru efectuarea tăierilor
11.05.2020
Rezervor suprateran cu perete simplu
05.05.2020
Prăşitoare bilaterală cu cultivator

 

 

 

 

 

© 2020 Tehnică Agricolă de CALITATE - Ozonteh Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 101411   Total ieri: 399   Total azi: 317