Prima pagină  »  Noutăți
Noutăți
Alunul! Cum sa plantezi si sa ingrijesti acest arbust fructifer !
Publicat: 29.12.2017   

Alunul (Corylus avellana) este un arbust fructifer ce creste spontan, la marginea padurilor de foioase. Acesta este raspandit in toate zonele geografice ale tarii, dar prefera zona dealurilor. Se prezinta sub forma de arbust (tufis) si poate atinge 5 metri inaltime. Frunzele sunt ovale, lung petiolate. Florile au o forma caracteristica, denumite popular ”matisori”. Fructul este o achena. Alunele sunt considerate bombe nutritive. Acestea contin: grasimi, vitaminte (B, E, A) ,calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, cupru, sulf, sodiu, zinc, proteine.

1. Particularitati de crestere si fructificare:

Sistemul radicular este bine dezvoltat in lateral, dar in primii ani de la plantare radacinile cresc lent si nu patrund prea adanc in sol. Arbustul formeaza micorize. Coroana este globuloasa si deasa. Aceasta poate ajunge la 3-5 m inaltime si formeaza 15-20 ramificatii ce pornesc din zona coletului. Alunul formeaza cinci subtipuri de muguri:alun-particularitari

  • Muguri vegetativi: acestia sunt plasati la baza ramurilor, pe drajoni si pe lastarii lacomi;
  • Mugurii micsti unisexuati femeiesti: situati in partea superioara a ramurilor anuale. Din acestia se vor forma inflorescentele femeiesti;
  • Mugurii micsti din care se va forma un lastar ce are in varf un amentii (inflorecentele barbatesti) si 2-3 muguri femeiesti la baza;
  • Muguri amenti: din care se formeaza inflorecentele barbatesti;
  • Muguri adventivi: acestia sunt situati pe ramurile multianuale si pe radacina. Acestia sunt acoperiti de scoarta;

 

Alunul formeaza doua tipuri de flori. Cele mascule sunt grupate in inflorescente denumite amenti. Fiecare ament cuprintre intre 130 si 160 de flori. Florile femeiesti sunt grupate cate 4-16 in inflorescente de tip glomerul. Fructul este o achena monocarpica, denumita si pseudonuca.

2. Cerintele fata de clima si sol:

Alunul are cerinte reduse fata de temperatura. Este destul de rezistent la ger. In faza de repaus vegetativ rezista la temperaturi de – 30 grade Celsius. Florile sunt afectate de temperaturi de – 5 grade Celsius. Iernile lungi si aspre sunt favorabile pentru cultura alunului. Arbustul are pretentii medii fata de lumina. Zonele cu insolatie puternica nu sunt favorabile pentru alun. Valorifica bine terenurile cu expozitie nordica. Se dezvolta bine in zonele unde cad anual 700-1000 mm. Daca necesarul de apa nu este asigurat din precipitatii, este necesara aplicarea irigatilor. Arbustul valorifica bine solurile fertile, aluviale sau cu o fertilitate medie. Nu suporta stagnarea apei in sol, acesta determinand asfixierea radacinilor.

3. Pregatirea terenului:

Se aleg terenuri care nu sunt in bataia directa a soarelui, deoarece alunul nu suporta insolatia puternica. Arbustul reuseste in toate zonele geografice ale tarii, dar cele mai bune rezultate se obtin in zonele de deal. Polenizarea alunului este anemofila, din aceasta cauza randurile se vor amplasa pe directie vantului predominant. Alunul nu este pretentios fata de planta premergatoare. Se poate planta dupa orice pom sau arbust, fara sa fie afectat de bolile acestora. Datorita acestui fapt terenul se poate pregati cu 1-2 saptamani inainte de plantare.

Operatiunea incepe prin eliminarea tuturor plantelor si resturilor vegetale de pe parcela. Daca terenul este puternic infestat cu buruieni, se pot aplica erbicide. Fertilizarea de baza se face cu 40 t/ha gunoi de grajd si 400-500 kg insamant complex NPK. Terenul se lucreaza la adancimea de 60 cm, pentru a decompacta straturile profunde ale solului. Daca nu aveti posibilitatea de a lucra solul in profunzime, terenul se va sapa la adancimea normala (20-30 cm), dar gropile de plantare vor fi mai mari.

4. Plantarea:

Perioada optima de plantare este toamna. Astfel, precipitatiile din toamna ajuta la prinderea pomilor, iar lunga perioada de repaus din timpul iernii ajuta la acomodarea arbustilor cu noile conditii de mediu. Radacinile alunului se deshidrateaza usor. Daca puietii au fost transportati pe o distanta mare, radacinile se introduc intr-un vas cu apa pentru a se rehidrata. Inainte de plantare ranile de pe radacini se elimina prin taiere. Aceasta operatiune este denumita fasonare si are ca scop mentinerea unui sistem radicular cat mai sanatos. Pentru a mentine umiditatea in jurul radacinilor acestea se introduc intr-un amestec format din pamant galben, balega de vaca si apa.plantare-alun

Dupa lucrarile de pregatire a materialului de plantat, urmeaza realizarea gropii. Aceasta se sapa cu 2-3 zile inainte de plantare sau chiar in aceeasi zi. Se recomanda urmatoare schema de plantare: 6 metri distanta intre randuri si 4-5 m distanta intre puieti pe rand. Alunul este o specie autosterila. Din acest motiv, in parcela se vor planta 2-3 soiuri diferite. Pentru a realiza o plantare de precizie, pe teren se marcheaza locul de plantare al arbustilor.

Daca terenul s-a lucrat corespunzator (desfundat la 60 cm), gropile trebuie sa aiba urmatoarele dimensiuni: 50 x 50 x 50 cm. In cazul in care terenul s-a lucrat superficial (20-30 cm), dimensiunile gropilor trebuie fie cat mai mari ( 100 x 100 x 80 cm). La baza gropii se poate introduce un amestec format din pamant reavan si gunoi de grajd bine fermentat. Puietii se introduc in sol, astfel incat toate radacinile sa fie acoperite bine cu pamant. La plantare trebuie sa se asigure un contact strans intre radacini si sol. Dupa plantare fiecare arbust se uda cu 10-15 litri de apa. Udare se repeta de 5-6 ori in primul an de la plantare. Pentru a evita pierderile cauzate de animale si de rozatoare, puietii se invelesc cu materiale de protectie.

5. Lucrarile de intretinere:

taieri la alunUna din cele mai importante lucrari de intretinere este reprezentata de taieri. In cazul alunului aceste operatiuni sunt destul de simple. De cele mai multe ori taierile au rolul de a dirija cresterile naturale ale arbustului. Astfel coroana se mentine sub forma de tufa. In primul an de vegetatie alunul are o crestere lenta, din acest motiv taierile se vor efectua incepand din al doilea an de vegetatie. Aceste operatiuni se vor efectua in perioada de repaus vegetativ (ianuarie-februarie). In anul al doilea se aleg maxim 10 ramuri principale. Acestea trebuie sa fie crescute uniform si sa nu se umbreasca reciproc. Alunul formeaza foarte multi drajoni. Acestia se vor elimina, deoarece consuma resursele necesare pentru fructificare. In anul al treilea coroana se mentine aerisita. Daca este nevoie o parte din ramurile principale se elimina. In principal alunul isi formeaza singur coroana, dar trebuie intervenit anual pentru a evita aglomerarea ei. Taierile din anul urmator trebuie sa elimine drajonii, ramurile uscate sau cele bolnave. Dupa ce pomul a ajuns la capacitatea maxima de productie ( dupa 6 ani de livada) taierile vor urmarii normarea incarcaturii de rod sau (daca e cazul) stimularea fructificarii prin eliminarea lastarilor cu varsta de un an. Cand cresterile vegetative se reduc, trebuie aplicate taieri de reintinerire. Treptat ramurile principale se scurteaza cu 40 % sau se elimina. Acestea vor fi inlocuite cu lastari crescuti la baza coaronei. 

Intretinerea solul din livada se poate face in mai multe moduri. Solul trebuie pregatit astfel incat lucrarile de ingrijire sa se realizeze cat mai usor. Intervalul dintre randuri se poate lucra la adancimea de 10-12 cm sau se poate erbicida. Se pot folosi urmatoarele erbicide: Centurion, Agil, Fusilade Forte, Pantera, Leopard. Intervalul dintre randuri se poarte cultiva cu ierburi perene. Acestea se cosesc periodic si folosesc ca mulci. Stratul de mulci mentine o stare fitosanitara buna, impiedica dezvoltarea buruienilor, conserva apa din sol si reduce numarul lucrarilor de intretinere. 

Sistemul radicular al arbustului nu patrunde in profunzime. Majoritatea radacinilor se gasesc la adancimea de 50-60 cm. Din aceasta cauza, alunul poate fi afectat de seceta. In zonele in care nu se inregistreaza minim 700 mm precipitatii pe an, aplicarea irigatiilor este obligatorie. Udarile se realizeaza la nevoie cu norme de 400-500 metri cubi/ ha/ udare. Se poate utiliza cu succes sistemul de irigare prin picurare.

Fertilizarea suplimentara este necesara pentru ca arbustul sa atinga potentialul de productie. In cazul alunului, fertilizarea organica are o mare importanta, datorita faptului ca pe radacinile sale se formeaza micorize. Acestea nu functioneaza normal decat pe soluri cu materie organica, aerate si afanate. O data la 3 ani se aplica 20-30 t/ ha gunoi de grajd. Fertilizarea chimica se realizeaza anual, se aplica 300-400 kg ingrasamant complex NPK, impartit in trei doze egale pe parcursul anului. In cazul plantatilor tinere ingrasamintele se aplica localizat de-a lungul randului de arbusti. Pentru a acoperi necesarul de microelemente  se aplica fertilizari foliare. Se pot folosi urmatoarele produse: Cropmax, Amalgerol, BlackJak, Terra-Sorb, Raykat Engorde, Florone.

In cazul plantatiilor comerciale sanatatea alunilor este foarte importanta. Totusi, in conditiile din Romania alunul nu este puternic afectat de boli si daunatori. Cele mai importante boli sunt: Bacterioza alunului, Gleosporioza si Fainarea, Monilioza. Dintre daunatori amintim: Gargarita alunelor si viermele alunelor. Pentru mai multe informatii despre bolile si daunatorii alunui click aici.  Pentru a distruge focare de infectie din livada, dupa recoltare, toate frunzele si resturile vegetale se aduna si se ard. Din acest moment alunul se pregateste pentru repausul vegetativ. In acesta perioada (de repaus) se recomada aplicarea a doua tratamente pe baza de cupru. Primul se aplica imediat dupa recoltare, iar cel de-al doilea se aplica inainte ca pomul sa porteasca in vegetatie (luna martie). Se pot folosi urmatoarele produse: Zeama Bordeleza, Champ, Funguran.

 

6. Recoltarea

alune-recoltateRecoltarea se face cand fructele au ajuns la maturitate deplina. Acest moment este de semnalat de: culoarea cicolatie-roscata a fructelor, stratul dintre coaja si samanta este uscat, miezul este dulce, iar fructele se desfac usor din invelusul de sustinere (involucru). Recoltarea se poate face manual prin scuturarea arbustului si adunarea fructelor de pe jos sau prin ”culegerea” fructelelor. Daca alunele au fost recoltate cu tot cu invelis (involucru) acesta se va elimina imediat dupa recoltare. Pentru a putea fi pastrate in conditii optime, fructele trebuie uscate. Se aseaza in straturi subtiri si se expun 4-6 zile la soare. Daca alunele au fost uscate corespunzator, se pot pastra timp de 1 an in camere bine aerisite.

Sursa: http://www.botanistii.roAlte Noutăți

Publicat: 26.09.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 20.03.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 21.02.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 26.01.2018   
Piersicii difera de alti pomi fructiferi in sensul ca radacinile si bobocii au nevoie de o anumita perioada de timp pentru a se odihni in pamant. Cand inmuguresc piersicii raman deschisi in sezonul cald, iar pe timp de iarna raman in stare latenta. O data cu venirea primaverii, mugurii isi continua cresterea. Atentie la piersicii proaspat plantati care au nevoie sa le fie protejate radacinile pe timp de ger. Inainte de plantarea puietilor, puteti folosi ingrasamant de azot, superfosfat, sare potasica sau gunoi de grajd. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.01.2018   
Pe lângă faptul că sunt gustoase şi pline de vitamine, cireşele pot aduce şi profituri frumoase celor care aleg să le cultive. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.01.2018   
Plantația de prune este o investiție capitală pe termen lung, care poate fi exploatată 20-25 de ani. Durata exploatării eficiente depinde de corectitudinea înființării plantației și îngrijirea acesteia în primii 3-4 ani după plantare. Alegerea soiului de prun este determinată de mai mulți factori: cerințele pieței, condițiile climaterice, metoda de cultivare, sistemul de irigare, structura solului, reacție slab acidă sau neutră, apele freatice, etc. Înființarea unui hectar de prune și îngrijirea acestuia până la intrarea în rod (primii 5 ani) necesită cca. 86.9 mii lei pentru 1 ha de livadă. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.01.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 09.01.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 15.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 11.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 08.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 06.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 04.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 01.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 29.11.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 20.11.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 16.11.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 07.11.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 07.10.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 02.10.2017   
Citeşte mai mult...

1 - 20 din 378
Ultimele noutăţi

26.09.2018
5 pasi pentru a face profitabila productia unei livezi de nuci
20.03.2018
Culturi de floarea-soarelui, sfaturi, si informatii pentru infiintare, cultivare si ingrijire
21.02.2018
Cât te costă să înființezi o plantație de afin, cultură de nișă care merge bine pe suprafețe mici și aduce profit anual de 20.000 de euro la hectar

 

 

 

 

 

© 2019 Tehnică Agricolă de CALITATE - Ozonteh Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 101281   Total ieri: 269   Total azi: 187