Prima pagină  »  Noutăți
Noutăți
Agrișul, planta cu potențial să depășească zmeurul și coacăzul ca profit din cultură. Agrișele se caută acum la export și aduc câștiguri de până la 20.000 euro la hectar
Publicat: 15.12.2017   

Înființarea unei plantații de agriș poate fi una dintre cele mai bune investiții în agricultură în acest moment. Deși nu se consumă intens la noi, agrișele sunt foarte căutate în vestul Europei, iar potențialul este uriaș pentru această plantă medicinală care, din punct de vedere al profitului adus, ar putea detrona în următorii câțiva ani zmeura, afinul sau coacăzul.

În prezent, investiția într-un hectar de agriș se ridică la aproape 7.000 de euro și se recuperează în primii doi ani de cultură. Ulterior, planta poate aduce profituri de până la 20.000 de euro pe an, la un preț minim de comercializare de 6-7 lei/kg agrișe.

Agrișul preferă zonele mai răcoroase, cu temperaturi medii anuale de 8-8,5°C, cu precipitații de 700 mm anual și poate fi plantat pe soluri cu textură mijlocie, cu reacție acidă sau slab acidă, cu pH-ul 4,8-5,2. Fructele pot fi consumate sub formă de supe, compoturi pregătite pentru iarnă, mai pot fi folosite pentru aromarea diferitelor mâncăruri și prăjituri.

cum arata fructul de agris

Producție 7-8 tone la hectar

O plantație de agriș intră pe rod după doi ani și se obține, în medie, o producție de 7-8 tone de fructe la hectar. Se poate ajunge însă și la producții de 12-15 tone/ha, atunci când de pe o tufă se recoltează 4-5 kg de agrișe. Plantația se exploatează între 10 și 12 ani. “În primul an se scurtează planta la 7-10 cm de sol, după care se formează tufa, iar în următorii 2-3 ani nu necesită tăieri suplimentare. Dacă planta s-a îndesit prea mult se aplică niște tăieri de rărire și pe măsură ce plantația îmbătrânește se fac niște tăieri de întinerire”, ne-a vorbit Nelu, despre tăierile care se efectuează la o plantație de agriș.

Soiuri românești de agriș: Rezistent de Cluj, Zenit și Someș

Administratorul pepinierelor de la Hida se mândrește cu faptul că, la el în pepinieră poți găsi soiuri de agriș create chiar de el, de-a lungul unei perioade îndelungate de cercetare. “Soiurile de agriș se împart în două grupe: agriș cu fructe roșii și cu fructe galben-verzui, în cadrul fiecărei grupe avem mai multe soiuri care pot avea sau nu ghimpi. Soiurile pe care noi le recomandăm pentru producție sunt cele recunoscute la nivel internațional: Careless, Invicta, Captivator precum și soiuri create la noi în pepinieră: Rezistent de Cluj, Zenit și Someș care sunt adaptate condițiilor de climă și sol de la noi din țară”, ne-a precizat inginerul din Hida.

soiul de agrise Cultivator

Altoit pe trunchi sau tufă

Agrișul se plantează toamna târziu, ca toate speciile lemnoase, la o distanță de 2,5-3 metri între rânduri și un metru între plante pe rând. “Agrișul se poate prezenta sub formă de tufă sau altoit pe trunchi. Producțiile cele mai mari se obțin atunci când se plantează sub formă de tufă, deși recoltarea se face mai greoi decât în varianta altoită, producțiile obținute sunt net superioare. La un hectar, la distanța de 3×1 metri intră 3.300 de plante, iar dacă arbuștii se plantează la o distanță de 2,5×1 metri vor intra 4.000 de plante la hectar”, a vorbit inginerul, despre densitatea optimă de arbuști la hectar.

În schimb dacă se înființează o plantație de agriș cu arbuști altoiți pe trunchi, atunci plantarea se face la o jumătatea de metru între plante pe rând, ceea ce presupune că densitatea de plante la hectar se dublează, implicit și costurile cu întreținerea plantației.

cules de agrise

Recoltarea agrișelor se face, de regulă, în luna iunie, cât fructele sunt coapte, dar încă tari.

Investiție de 6.700 de euro la un hectar

Specialiștii de la Pepinierele Hida recomandă înființarea plantațiilor cu agriș sub formă de tufe. Astfel, de la ei din pepinieră prețul unei tufe este cuprins între 3 și 5 lei, în funcție de soiul ales. La un calcul simplu, cu tot ce înseamnă cheltuielile cu arbuștii, pregătirea terenului, fertilizarea, irigarea prin tub de picurare, inclusiv lucrările de întreținere până la intrarea pe rod a plantației, se ajunge la o investiție de 30.000 lei (6.700 euro).

“Irigarea oricărei culturi înseamnă un plus de producție, un spor de calitatea a fructelor produse. În majoritatea zonelor din România, dacă vrei să faci producții ridicate și sigure fără să stai la dispoziția condițiilor meteo trebuie să investești într-un sistem de irigare a culturilor. Sistemele nu sunt așa de costisitoare și merită investiția într-un astfel de sistem care îți va asigura producții mai mari și mai calitative”, a precizat administratorul pepinierelor de la Hida, despre necesitatea irigării oricărei culturi.

Fertilizare cu gunoi de grajd sau îngrășăminte NPK

Înainte de plantare trebuie făcută o arătură la o adâncime de 28-30 cm, iar dacă solul este profund se face o arătură de desfundare, la adâncimea de 35-40 cm. ”Pentru fertilizare putem folosi gunoi de grajd, se administrează o cantitate de 50-60 de tone de gunoi de grajd fermentat la hectar, dacă nu avem gunoi de grajd se fac fertilizări chimice. Este bine ca, pentru toate speciile, să nu se meargă pe fertilizare unilaterală cu azot, ci să se administreze îngrășăminte complexe, de tipul NPK. La fertilizarea agrișului trebuie să avem în vedere faptul că acest arbust consumă suplimentar cantități însemnate de magneziu, zinc și atunci trebuie să oferim suplimentar și aceste microelemente”, a explicat ing. Orlaie, care este motivul pentru care agrișul are nevoie și de microelemente.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Astfel, dacă se ia în calcul producția maximă de 15 tone/ha și cea minimă de 7-8 tone/ha, rezultă că de pe un hectar cu agriș se poate ”recolta” un câștig de între 10.000 și 20.000 de euro, din care se vor scădea doar lucrările minime de întreținere odataă ce investiția a fost recuperată.

sursa: Agrointel.ro

 Alte Noutăți

Publicat: 26.09.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 20.03.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 21.02.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 26.01.2018   
Piersicii difera de alti pomi fructiferi in sensul ca radacinile si bobocii au nevoie de o anumita perioada de timp pentru a se odihni in pamant. Cand inmuguresc piersicii raman deschisi in sezonul cald, iar pe timp de iarna raman in stare latenta. O data cu venirea primaverii, mugurii isi continua cresterea. Atentie la piersicii proaspat plantati care au nevoie sa le fie protejate radacinile pe timp de ger. Inainte de plantarea puietilor, puteti folosi ingrasamant de azot, superfosfat, sare potasica sau gunoi de grajd. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.01.2018   
Pe lângă faptul că sunt gustoase şi pline de vitamine, cireşele pot aduce şi profituri frumoase celor care aleg să le cultive. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.01.2018   
Plantația de prune este o investiție capitală pe termen lung, care poate fi exploatată 20-25 de ani. Durata exploatării eficiente depinde de corectitudinea înființării plantației și îngrijirea acesteia în primii 3-4 ani după plantare. Alegerea soiului de prun este determinată de mai mulți factori: cerințele pieței, condițiile climaterice, metoda de cultivare, sistemul de irigare, structura solului, reacție slab acidă sau neutră, apele freatice, etc. Înființarea unui hectar de prune și îngrijirea acestuia până la intrarea în rod (primii 5 ani) necesită cca. 86.9 mii lei pentru 1 ha de livadă. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.01.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 09.01.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 29.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 11.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 08.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 06.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 04.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 01.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 29.11.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 20.11.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 16.11.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 07.11.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 07.10.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 02.10.2017   
Citeşte mai mult...

1 - 20 din 378
Ultimele noutăţi

26.09.2018
5 pasi pentru a face profitabila productia unei livezi de nuci
20.03.2018
Culturi de floarea-soarelui, sfaturi, si informatii pentru infiintare, cultivare si ingrijire
21.02.2018
Cât te costă să înființezi o plantație de afin, cultură de nișă care merge bine pe suprafețe mici și aduce profit anual de 20.000 de euro la hectar

 

 

 

 

 

© 2018 Tehnică Agricolă de CALITATE - Ozonteh Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 101175   Total ieri: 440   Total azi: 81