Prima pagină  »  Noutăți
Noutăți
Sfaturi utile pentru cei care vor să cultive cătină
Publicat: 07.11.2017   

Alexandru Vulpe a înființat un Centrul de Excelență pentru Cultura Cătinei, în localitatea Frumușeni, județul Arad și de-a lungul celor 37 de ani de experiență cu cultura de cătină, a văzut și auzit multe lucruri referitoare la miturile legate de această cultură.

 

Tocmai pentru a elimina toate aceste informații eronate din piață, pomicultorul oferă cititorilor Agrointeligența câteva sfaturi importante pentru cei care doresc să-și înființeze o astfel de cultură.

1. Asigurarea materialului de plantat cu un an înainte
Pentru înființarea unei plantații cu cătină ai nevoie de butași proveniți din pepiniere autorizate, pe care este bine să îi comanzi cu un an înainte.

“Să-şi asigure din timp materialul de plantat, printr-un contract încheiat cu o pepinieră recomandată de realizări şi de notorietate. Producerea materialului săditor durează un ciclu agricol, ceea ce face necesar ca, de regulă, contractul să se încheie cu un an înainte. În calitate de pepinierişti autorizaţi confirmăm că o pepinieră respectabilă produce puiet pomicol numai sub protecţia reciprocă a unui contract. Materialul de plantat trebuie să fie produs în pepiniere autorizate, din soiuri admise la multiplicare, înscrise în Catalogul Oficial publicat şi actualizat sub controlul ISTIS – Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor”, a declarat pentru Agrointeligența Alexandru Vulpe, administratorul Centrului de Excelență pentru Cultura de Cătină.

2. Vizitați pepiniera de unde vă procurați materialul săditor
E bine să se facă o vizită la pepinieră, pentru a aprecia nivelul tehnologic, capacitatea şi ştiinţa pepinieristului de a face ceea ce spune.

 

“E important să se verifice existenţa plantaţiei mamă, care trebuie să aibă o suprafaţă suficientă pentru a asigura resursa de material biologic necesar înmulţirii, inclusiv din soiurile de sex masculin. Masculii reprezintă cca. 12% din suprafaţa plantaţiei şi este ilegal şi inadmisibil din punct de vedere tehnic ca acest procent să fie plantat cu material necunoscut, sau obţinut din drajoni din flora spontană, cum, în mod absolut greşit, se recomandă de către unii „specialişti”. Masculii trebuie să înflorească împreună cu “doamnele”, sa producă polen suficient, zburător şi compatibil cu AND-ul feminin, altfel totul este o loterie”, ne-a spus pomicultorul arădean, despre importanța prezenței masculilor în plantația de cătină.

3. Folosiți doar material săditor certificat
Potențialul acestei culturi de nișă, dar și dorința unor așa ziși specialiști de a se îmbogății peste noapte, a determinat apariția pe piață a multor impostori care vând orice plantă, provenită din flora spontană, cu etichetă de cătină.

“Recomand insistent să nu se folosească material de plantat necertificat, fără documente de conformitate complete şi fără etichetă oficială cu hologramă. Impostori necalificaţi tot mai numeroşi în ultimul timp, bucătari sau foşti ofiţeri, meserii de altfel onorabile acolo, la locul lor, într-un demers inconştient, absolut ilegal şi imoral, atraşi de lumina puternică a acestei noi ramuri pomicole, propun la vanzare material de plantat luat din pădure, lipsit de valoare şi recomandă tehnologii aberante, fără legatură cu realitatea. Calitatea şi potenţialul productiv al soiurilor plantate şi garantarea autenticităţii sunt primul pas în realizarea unei plantaţii performante, iar evitarea “tunurilor” financiare realizate din economii la plantare este o măsură de siguranţă de rang zero”, ne-a mărturisit cercetătorul român despre importanța folosirii materialului certificat.

Nu în ultimul rând, cultivatorii trebuie să se informeze şi să stăpânească tehnologia cultivării pomilor şi în special pe aceea a cătinei.

sursa: Agrointel.roAlte Noutăți

Publicat: 18.05.2020   
Citeşte mai mult...
Publicat: 11.05.2020   
Citeşte mai mult...
Publicat: 05.05.2020   
Citeşte mai mult...
Publicat: 04.05.2020   
Citeşte mai mult...
Publicat: 03.03.2020   
Citeşte mai mult...
Publicat: 03.02.2020   
Citeşte mai mult...
Publicat: 24.01.2020   
Dintre toate fructele de padure ce pot fi cultivate pe langa casa, murele de cultura sunt specia cea mai putin pretentioasa. Insa cultivarea murelor este conditionata si de respectarea catorva secrete ce contribuie la dezvoltarea corespunzatoare a materialului saditor pe care vi-l furnizam. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.09.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 20.03.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 21.02.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 26.01.2018   
Piersicii difera de alti pomi fructiferi in sensul ca radacinile si bobocii au nevoie de o anumita perioada de timp pentru a se odihni in pamant. Cand inmuguresc piersicii raman deschisi in sezonul cald, iar pe timp de iarna raman in stare latenta. O data cu venirea primaverii, mugurii isi continua cresterea. Atentie la piersicii proaspat plantati care au nevoie sa le fie protejate radacinile pe timp de ger. Inainte de plantarea puietilor, puteti folosi ingrasamant de azot, superfosfat, sare potasica sau gunoi de grajd. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.01.2018   
Pe lângă faptul că sunt gustoase şi pline de vitamine, cireşele pot aduce şi profituri frumoase celor care aleg să le cultive. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.01.2018   
Plantația de prune este o investiție capitală pe termen lung, care poate fi exploatată 20-25 de ani. Durata exploatării eficiente depinde de corectitudinea înființării plantației și îngrijirea acesteia în primii 3-4 ani după plantare. Alegerea soiului de prun este determinată de mai mulți factori: cerințele pieței, condițiile climaterice, metoda de cultivare, sistemul de irigare, structura solului, reacție slab acidă sau neutră, apele freatice, etc. Înființarea unui hectar de prune și îngrijirea acestuia până la intrarea în rod (primii 5 ani) necesită cca. 86.9 mii lei pentru 1 ha de livadă. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.01.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 09.01.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 29.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 15.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 11.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 08.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 06.12.2017   
Citeşte mai mult...

1 - 20 din 384
Ultimele noutăţi

18.05.2020
Foarfecele electrice Kamikaze Volpi – unealta perfectă pentru efectuarea tăierilor
11.05.2020
Rezervor suprateran cu perete simplu
05.05.2020
Prăşitoare bilaterală cu cultivator

 

 

 

 

 

© 2020 Tehnică Agricolă de CALITATE - Ozonteh Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 101292   Total ieri: 772   Total azi: 198