Prima pagină  »  Noutăți
Noutăți
Kiwano – castravetele țepos: Se culege cu mănuși și îmbină inedit gustul de banane, lămâie și castravete convențional
Publicat: 07.10.2017   

Kiwano – castravetele cu țepi sau cu coarne este nou intrat pe piața din România și a început deja să fie cultivat și de către horticultorii interesați de culturi exotice cu potențial mare de profit. Cultivarea plantei de Kinawo se face similar cu cea a castravetelui cornișon, păstrând însă în minte că este vorba despre o plantă obișnuită cu climate mai calde. 

 

Pasionat de legumicultură, dar și de culegerea și păstrarea semințelor de legume tradiționale, lui Valentin Cucu îi trec anual prin mână, câteva sute de soiuri de plante românești, sau cu origini exotice.

De mai bine de 30 de ani, de când a început să se ocupe serios cu păstrarea semințelor tradiționale, Vali Cucu a cultivat diverse soiuri de plante, unele mai neobișnuite ca altele. În urmă cu mai bine de 10 ani, a primit de la un colaborator un plic cu câteva semințe de castravete tepos, așa cum îi numește legumicultorul din comuna Bălțătești, județul Neamț.

“Am achiziționat semințele din pură curiozitate. Acum ceva ani nu știam nimic de această plantă, când am început eu să o cultiv, nu prea am avut de unde să-mi culeg informațiile așa că am mers pe intuiție. În primul an germinarea a fost foarte proastă, iar în anul următor m-am gândit că ar fi mai bine să îl plantez ceva mai târziu, așa mi-am dat seama că este o plantă exotică, care are nevoie de o temperatură mai ridicată în sol pentru a putea germina. Rezultatele s-au îmbunătățit de la an la an și astăzi pot spune că cunosc această plantă ca oricare alta”, a declarat pentru Agrointeligența Valentin Cucu, legumicultor din comuna Bălțătești, județul Neamț.

Soi rezistent cu fructe țepoase de 100-150 gr

 

Considerat de unii fruct, de alți legumă, Kiwano poartă denumiri diferite, în funcție de țara unde se cultivă, fiind denumit astfel: pepene cu coarne, castravete african cu coarne, pepenele jeleu, melano, pikano sau kiwano.

“Față de castravetele obișnuit, acest soi trebuie cules cu mânuși pentru că prezintă pe suprafața cojii țepi. Legumele sunt de mărime medie, având o greutatea de 100-150 gr. Pentru a nu provoca tulburări digestive, se recomandă a fi consumat înainte ca semințele să ajungă la maturitate. Acest soi de castravete este ceva mai rezistent la bolile și dăunătorii obișnuiți ai castravetelui. Singurele tratamente pe care le aplic sunt cele împotriva manei”, ne-a spus legumicultorul, despre caracteristicile de cultură ale castravetelui african.

Păstrătorul de semințe tradiționale a sublinita faptul că, tehnologia de cultură a plantei de Kiwano este asemănătoare cu cea a castraveților cornișon, cu mențiunea că la castravetele țepos, plantarea se face mai târziu, când solul are o temperatură de 20-22°C.

castravetele cu tepi

Combinație de gusturi între banană, lămâie și castravete

Deși aspectul castravetelui Kiwano nu este unul prea atrăgător, agricultorul din Bălțătești spune că, odată ce ai tăiat leguma, gustul pulpei te va cuceri.

“Această legumă prezintă o combinație inedită de gusturi, care te vor cuceri pe loc. Dacă îl tăiați, la interior prezintă boabe de culoare verde, cu sâmbure în mijloc. Gustul castravetelui țepos se află la intersecția de gusturi dintre lămâie, banană și castravete. Având o aromă deosebită și un conținut ridicat de apă, după consum, ai o senzație de răcorire și hidratare”, ne-a vorbit agricultorul, despre caracteristicile gustative ale castravetelui țepos.

Kiwano este bogat în vitamine

Kiwano este bogat în proteine, vitamine: C, B2, B5, B6 și vitamina E, iar coaja este bogată în beta-caroten. Fructul conține sodiu, potasiu, magneziu, mangan și este bogat în antioxidanți. Kiwano este bogat în carbohidrați de bună calitate și nu conține grăsimi sau colesterol.

Contribuie la scăderea colesterolului

Conținând zero colesterol, însă fiind bogat în antioxidanți si vitamine, Kiwano accelerează ușor metabolismul și stimulează ficatul în scăderea sintezei de colesterol. Kiwano este un fruct care poate fi consumat de persoanele care suferă de hipercolesterolemie.

Menține tinerețea pielii

Bogat în vitamine, castravetele țepos ajută în regenerarea și menținerea tinereții pielii, din interior.

Kiwano este foarte sărac în calorii, de aceea poate fi consumat cu încredere la dietă.

Kiwano este de asemenea bogat în proteine, fiind recomandat în perioada de post sau vegetarienilor. Un castravete țepos conține 4 g de proteine, o cantitate aproximativ egală cu a unei linguri de unt de arahide.

Kiwano este excelent în perioadele de suprasolicitare, dar și pentru sportivi, fiind foarte hidratant, pentru că conține peste 90% apă.

 

sursa:  Agrointe.roAlte Noutăți

Publicat: 03.02.2020   
Citeşte mai mult...
Publicat: 24.01.2020   
Dintre toate fructele de padure ce pot fi cultivate pe langa casa, murele de cultura sunt specia cea mai putin pretentioasa. Insa cultivarea murelor este conditionata si de respectarea catorva secrete ce contribuie la dezvoltarea corespunzatoare a materialului saditor pe care vi-l furnizam. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.09.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 20.03.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 21.02.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 26.01.2018   
Piersicii difera de alti pomi fructiferi in sensul ca radacinile si bobocii au nevoie de o anumita perioada de timp pentru a se odihni in pamant. Cand inmuguresc piersicii raman deschisi in sezonul cald, iar pe timp de iarna raman in stare latenta. O data cu venirea primaverii, mugurii isi continua cresterea. Atentie la piersicii proaspat plantati care au nevoie sa le fie protejate radacinile pe timp de ger. Inainte de plantarea puietilor, puteti folosi ingrasamant de azot, superfosfat, sare potasica sau gunoi de grajd. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.01.2018   
Pe lângă faptul că sunt gustoase şi pline de vitamine, cireşele pot aduce şi profituri frumoase celor care aleg să le cultive. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.01.2018   
Plantația de prune este o investiție capitală pe termen lung, care poate fi exploatată 20-25 de ani. Durata exploatării eficiente depinde de corectitudinea înființării plantației și îngrijirea acesteia în primii 3-4 ani după plantare. Alegerea soiului de prun este determinată de mai mulți factori: cerințele pieței, condițiile climaterice, metoda de cultivare, sistemul de irigare, structura solului, reacție slab acidă sau neutră, apele freatice, etc. Înființarea unui hectar de prune și îngrijirea acestuia până la intrarea în rod (primii 5 ani) necesită cca. 86.9 mii lei pentru 1 ha de livadă. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.01.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 09.01.2018   
Citeşte mai mult...
Publicat: 29.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 15.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 11.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 08.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 06.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 04.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 01.12.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 29.11.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 20.11.2017   
Citeşte mai mult...
Publicat: 16.11.2017   
Citeşte mai mult...

1 - 20 din 380
Ultimele noutăţi

03.02.2020
Totul despre cresterea orhideelor. Sfaturi si secrete de ingrijire
24.01.2020
Secrete In Cultivarea Murelor
26.09.2018
5 pasi pentru a face profitabila productia unei livezi de nuci

 

 

 

 

 

© 2020 Tehnică Agricolă de CALITATE - Ozonteh Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 101581   Total ieri: 769   Total azi: 487